k
loading...

Voor de lieve moeders onder ons.

maart 19, 2020

Nu zet ik even ‘ons moeders’ in de spotlights.

Omdat ikzelf moeder ben van twee kinderen, een partner heb die verplicht thuis moet werken en ik zelf ook nog tussendoor tijd voor Krystle wil, want ook IK wil werken of tijd om op te laden. Zoals ik juist zo goed geleerd heb om voor mezelf te zorgen en we hier in ons gezin een heel goed ritme hadden.

Is dat nu totaal anders.

Ook wij hebben onze planning moeten omgooien. Los van dat we gelukkig nog in goede gezondheid verkeren, had ik er op dag 2 van de lockdown ineens mega veel moeite mee, dat ik als moeder de aangewezen persoon was om hier fulltime aanwezig te zijn.

Ik voelde aan alles dat er oude patronen getriggerd werden. Het gaat dan bijvoorbeeld over, hulp vragen, jezelf niet belangrijk genoeg vinden.

Toen ik dit besefte, ben ik meteen met mijn vriend gaan communiceren. Dat ik het gevoel had dat ik alles draaiende moet houden, mijn werk niet belangrijk genoeg is en dat ik het gevoel had dat ik niemand om hulp kán vragen, behalve hem. Dus ik MOEST hem wel hierover inlichten. Dat terwijl hij juist 5 dagen druk is met zijn werk en de momenten dat hij ‘even niet werkt’ dan ook niet kan pauzeren, want dan is hij met de kinderen. Het is voor mij daarom ook lastig hulp te vragen, want dan overvraag ik hem misschien wel.

Tuurlijk we moeten ons allemaal aanpassen momenteel, dat snap ik, maar omdat ik weet dat me-time voor mij ontzettend belangrijk is om te kunnen functioneren. Werd ik wel even bang. Maar omdat ik erover ben gaan praten en we samen naar een werkbaar schema zijn gaan kijken, kreeg ik wat meer rust.

Ook was ik benieuwd hoe andere moeders dit nu doen en hoe zij zich voelen.

Ik voel dat de mening gedeeld wordt bij een aantal andere moeders, betreft dat wij als moeder al snel als eerste aanspreekpunt worden in huis. Vooral degene die het merendeel de zorg op zich neemt, waar de andere partner full-time werkt. Het ‘lijkt’ normaal dat wij moeders dit op ons nemen en al onze eigen dingen naar de achtergrond verschuiven, maar dit HOEFT dus niet!

Wanneer je communiceert over jouw verlangens en behoeftes, kunnen anderen, je partner in dit geval, zien wat er in je omgaat.

Als ik niks zou laten merken en alles op mij zou nemen, zou mijn vriend dit pas merken als ik niet meer kan functioneren en niet kan zorgen voor de kinderen, omdat ik mezelf totaal heb overvraagd. In ons gezin is het misschien een iets ander verhaal, omdat wij afgelopen jaren hier hard voor gewerkt hebben, maar toch schoot ik in een oud patroon. Gelukkig voor ons allemaal dat ik dat veel sneller voel in mijn lijf, waardoor we snel in actie komen.

Nu het einde dag 4 is, merk ik verschil. Ik ben rustiger over het idee dat ik 5 dagen thuis aanwezig moet zijn, als mijn vriend moet werken. Nu zeg ik dat, omdat ik vandaag mijn eigen werk even heb losgelaten, maar dit kan ik niet elke dag. Want ik doe ook graag mijn werk, al met al zijn we nu wat comfortabeler in deze gehele situatie en komt er steeds meer ritme in. De kinderen doen het overigens heel goed, daar heb ik geen last van. Het zit meer in mijn hoofd, de angst dat ik 24/7 in de moederrol moet zitten.

Onderstaand heb ik reacties verzameld van allerlei moeders, die ik volg online of moeders in mijn omgeving. Ik heb hun teksten letterlijk ge-quote. Sommige heb ik live gesproken via video-bellen. Ik heb niet echt een doel voor ogen, meer een gevoel van saamhorigheid, steun die we elkaar zouden kunnen bieden, indien nodig. Ik hoor graag van andere moeders hoe zij de dingen aanpakken, er is geen goed of slecht. Iedereen doet zijn/haar best en alles in het belang van onze kinderen. We houden niet minder van onze kinderen, als we echt even de deur uit willen voor frisse lucht. Het is juist een goed voorbeeld om te laten zien, dat papa en mama goed voor hunzelf kunnen opkomen en zorgen. Zo leren onze kinderen dit ook. Ik ben geen therapeut of een coach, zo voelt het soms als ik mijn teksten schrijf, maar ik heb vooral veel kennis en ervaring opgedaan in mijn herstel tijdens en na de depressie. En nu ook nog, leer ik elke dag weer. En elke dag is er de keus om te kiezen voor JOUW dag. Vraag jezelf af, wat heb ik vandaag nodig? En hoe kan ik dit voor elkaar krijgen?

Lieve moeders en ook de vaders, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje wat betreft het thuis(werken) met onze kinderen om ons heen. Maar we zijn allemaal verschillend en hebben allemaal onze eigen manier van omgaan met dingen. Maar als je vanuit LIEFDE de dingen blijft doen, zit het volgens mij altijd goed.

Ik wens jullie sterkte, gezondheid, liefde en succes komende periode en wie weet lees je hieronder herkenning of put je er kennis uit. Als je iemand weet die er baat bij zou kunnen hebben, delen = LIEF. Als ik je nog niet gesproken heb en het lijkt je leuk om jouw ervaring te delen, ik ben een en al oor. Stuur mij dan vooral een berichtje!

QUOTES van de mama’s

 • Gaat gelukkig nog goed. Wel even het leven anders inrichten zo he?
 • Voelde mij vanmorgen heel onrustig en heb continu hetzelfde kinderliedje in mijn hoofd. Dus nu zeker: MOVE (workout en yoga) zodat ik daarna de liefdevolle chaos kan omarmen.
 • Het is een beetje rommelig, werken en juffrouw spelen tegelijk. Tijd voor mezelf had ik in feite al nauwelijks als alleenstaande moeder, dus dat is nu niet anders.
 • Een heerlijk warme douche voor het naar bed gaan, even alles loslaten op dat moment en dan naar bed gaan.
 • Als de kinderen eenmaal op bed liggen, kan ik relaxen.
 • We hebben een planning en houden ons daar zoveel mogelijk aan vast. Anders doen we eigenlijk niks.
 • Uitdagend zeker, maar stiekem vind ik het ook leuk, ik zie hoe de kennis is gegroeid van de oudste.

 

 • Man sluit zich de hele dag op in zijn werkkamer op zolder en ik ben de hele dag bezig met van alles verzinnen en dan ook nog het huishouden, koken…
 • Als Corona me niet killt, doet het dagelijks leven het wel op dit moment (grapje natuurlijk).
 • Balans? Na drie dagen kun je mij al wegdragen naar het gekkenhuis.
 • Enige creatieve wat ik kan verzinnen op dit moment is mijn Airpods in en genieten van de muziek.
 • Slaapdutjes van de kleintjes heb ik aangepast, probeer iedereen te vermaken en onze beste vriend (het huishouden) komt niet vaak aan de beurt.
 • Heftig hoor, als je de hele dag AAN staat als moeder, maar we komen er wel!
 • Het scheelt wel dat de kinderen niet getaxied hoeven worden naar sporten enzo.
 • Volgende week vrij en dan ga ik gewoon mee in de flow van de kids.
 • Selfcare komt in de knel, omdat ik in dienst sta van mijn kinderen.
 • Hoe KUN je thuiswerken met kinderen om je heen? Straks gaan er mensen aan onderdoor nu we onszelf in deze positie zetten/gezet zijn.
 • Ik had eindelijk een baan gevonden en was blij dat ik na 2 jaar weer aan de slag kon, in plaats van alleen te moederen. Nu is dit niet zeker ivm het virus en dat voelt helemaal niet fijn.
 • Manlief hele dag aan het werk, ik met de kinderen, zelfs douchen komt pas aan het eind van de dag aan de orde. Ik vind het veel!
 • Om eerlijk te zijn, geniet ik ook echt van de rust. Ik heb wat oudere kinderen, dat werkt misschien mee. De dagelijkse hectiek is eruit en het thuis zijn brengt zo veel kalme energie.
 • School huiswerk is enorm veel, man en ik zijn om de dag meester en juf.
 • Heel fijn dat we beiden om de dag buitenshuis kunnen werken. Zo hou ikzelf ook ritme.
 • Gewoon blijven lachen met elkaar en het relaxt houden, iedereen doet zijn best.
 • Gaat goed, flink aanpoten. Schoolwerk is veel, maar met een dagplanning beginnen we ritme te krijgen.
 • Merk dat het raar is om met werk bezig te zijn als zelfstandig ondernemer, maar tegelijkertijd ook fijn om mijn gedachten op iets anders te richten.
 • Mijn gevoel gaat heen en weer. In de basis voel ik een diepe rust en vertrouwen. Aan de oppervlakte varieert het…
 • …de spanning van de wereld voelen, genieten van mijn gezin, gek worden van mijn gezin, onrust, complete ontspanning, creatieve ideeën over wat ik allemaal kan bijdragen, hoge lat dat ik niet genoeg doe, voelen dat ik alle tijd heb…aan variatie geen gebrek.
 • Wat gelukkig steeds de boventoon voert is dat er GENOEG tijd is. Genoeg tijd. Genoeg liefde. Genoeg geld. Genoeg lieve mensen.  Genoeg ALLES. Haast is niet nodig. Stress is niet nodig. En dat is Zo fijn om te voelen..
 • Er is overvloed aan tijd, maar toch is er soort stress voelbaar. Een uitdaging om ALLEEN-tijd te vinden.
 • Wanneer ik continu met de kinderen ben is alles goed. Zodra ik even iets voor mezelf wil gaan doen, beginnen ze te rennen en vliegen door het huis. Ruzie maken met elkaar. Ik snap het ook van hun kant, ze moeten binnen spelen of buiten maar zonder vriendjes. Maar dat veranderd niet dat ik af en toe helemaal gek word.
 • Me time is ver te zoeken voorlopig hahah.
 • Kreeg stapel werk mee van school…we kunnen aan de bak!
 • Niet normaal veel! We mogen ook nog docent spelen.
 • Flexibiliteit op nummer 1! We stonden gister om 20.30u nog cupcakes te bakken.
 • Ik had er begin van de week wel moeite mee dat alles op mama afkwam, omdat papa elke dag vanuit huis moest werken. Nadat ik dit geuit had, en we een planning hadden gemaakt, werd ik rustiger. Nu dag 4 voelt het ook meer onder controle.
 • Moeder en kind zijn verkouden dus we moeten helaas binnenblijven en weinig sociaal contact. Mijn moeder mag niet langskomen, dat voelt best wel K*T.
 • Totale gezin thuis. Even afzien omdat we beiden verplicht thuis moeten werken.
 • De kinderen hoeven niet de hele dag de volle aandacht te krijgen, dat krijgen ze op school ook niet.
 • De kids zijn nu even aan het verven, kan ik eindelijk even aan mijn werk.
 • Kids vermaken zich goed! Gister Disney Channel gedownload dus kunnen weer wat nieuwe films kijken.
 • Zelf loop ik ’s avonds even buiten of ga een stukje fietsen. Is wel lekker er even tussenuit.
 • We kijken per dag, maken een schema voor de kinderen en voor ons beide thuiswerkers.We zorgen ook voor sport en ontspanning voor ons beiden.
 • Het is balanceren en veel afstemmen, maar nu op dag 4 begint de rust weer langzaam te komen.
 • Het loopt alles behalve op rolletjes. Vind het best overwhelming. Deadlines van werk helpen daarbij ook niet.
 • Het is best lastig, beide kids thuis en erbij proberen te werken.
 • Het is pittig en veel tegelijk, we maken er het beste van.
 • Vanavond aan het werk, online met mijn volgers. Maar eerst even een tukkie, want voldoende slaap is wel zo fijn nu.
 • Momenteel zijn de kinderen bij hun vader, waardoor ik het deze week super rustig heb. Morgen zijn de kids er weer en mag ik aan de slag als juf 🙂

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan het delen van de quotes van andere mama’s.

 

Liefs Krystle

Previous post Afscheid.